Via Facebook kwam ik de term, denk ik, voor het eerst tegen. Een relocation-camper of auto huren. Een erg interessante en goedkope oplossing voor het huren van een vervoersmiddel maar er zitten uiteraard wel wat haken en ogen aan. Relocation vind je eigenlijk overal wel, hier in Nieuw-Zeeland maar ook Australië en de Verenigde Staten kennen het en zelfs in Europa is het mogelijk. Vandaag vertel ik je wat het inhoudt en waarom het zo interessant is
Wat is het?
Normaal gesproken huur je een auto vanaf plaats A en breng je deze ook weer op plaats A terug. Maar in landen waar grote afstanden worden gereden zoals bijvoorbeeld hier in Nieuw Zeeland worden auto’s vaak in plaats A gehuurd en dan in plaats B weer ingeleverd. En dit heeft tot gevolg dat A met een tekort aan vervoersmiddelen komt te zitten en B dus met een overschot. En dan komt de relocation om de hoek kijken. Relocation is niets meer en minder dan het terugbrengen van auto’s naar de oorspronkelijke verhuurlocatie (dus plaats A). Dit wordt door de meeste verhuurmaatschappijen wel aangeboden maar het is een kwestie van zoeken en een kwestie van vraag en aanbod. Vandaag kun je kijken en is er niets en morgen vind je opeens een mooie aanbieding. Toen wij zochten waren er veel auto’s van Christchurch naar Auckland maar bijna geen vanaf Auckland naar Christchurch en twee weken later was het juist precies andersom.
Wat is er zo interessant aan?
Grootste voordeel is de prijs. Dit verschilt uiteraard per verhuurmaatschappij maar wij huurden onze campervan voor $1,- per dag. Yep, je hoort het goed….1 dollar per dag, ongeveer 0,67 eurocent. Voor dit bedrag hadden we 1450km inclusief, kregen we $100 benzinegeld vergoed en betaalde ze ook nog eens de overtocht voor de ferry inclusief de bestuurder. Zelf hebben we nog zo’n $50 aan benzine betaald en $60 voor de passagier om van het Noorder naar het Zuider eiland te komen. Totaal betaalden we de verhuurmaatschappij, in ons geval Apollo Rental, $177 voor die 5 dagen. Dit was inclusief verzekering, extra bestuurder, vloeistof voor het chemisch toilet en linnengoed.
Zeg nu zelf….voor dat geld krijg je nog niet eens de goedkoopste auto gehuurd.
En wat zijn dan de nadelen?
Het grootste nadeel is dat we (in ons geval) maar 5 dagen hadden om ruim 1200 km te overbruggen. Dit lijkt ruim maar als je hier in Nieuw Zeeland rijdt wil je niet alleen maar aan het rijden zijn maar ook genieten en af en toe stoppen. Uiteindelijk hebben we 4 dagen gereden en 1 dag een hike gedaan. En het rijden in Nieuw Zeeland is ook echt anders dan in Nederland. De snelweg is vaak maar 2-baans, veel bochtenwerk en de maximum snelheid is 100 km/uur maar dat haal je in de praktijk dus niet. Ook de oversteek van het Noorder naar het Zuider eiland neemt alles bij elkaar zo’n 5 uur in beslag, iets waar je dus zeker rekening mee moet houden. Het aantal huurdagen is dus wel het grootste nadeel. En de beschikbaarheid is vaak pas een paar dagen tot weken van te voren bekend, je kunt dus niet maanden van te voren boeken.
Aandachtspunten
De makkelijkste manier om een relocation auto en camper te vinden is de verschillende verhuurmaatschappijen op internet zoeken en de tab relocation bekijken. Daar staan de beschikbare relocations met de vertrekdata, reisduur en dergelijke. Het is wel goed om de verhuurmaatschappijen en de bijhorende voorwaarden goed te lezen en te vergelijken. Bij Apollo was bijna alles inclusief in die ene dollar maar dat is niet altijd zo. Ook de overtocht is lang niet altijd inbegrepen en deze kost je voor een grote camper inclusief 2 passagiers toch gauw $500 en ook het aantal kilometer dat inclusief in de huur is, wil nog wel eens verschillen. Goed vergelijken en voorwaarden lezen dus!
Maar als je een goede deal hebt gevonden op de beschikbare data is het heel makkelijk via internet reserveren. Creditcard en internationaal rijbewijs zijn wel noodzakelijk maar daarna kan je op reis!
Voor herhaling vatbaar
Dat lijkt me wel duidelijk. Ik ga zeker nog eens kijken of ik een relocation kan boeken. Is het niet hier in Nieuw Zeeland dan toch wel in Australië. En misschien geen camper maar een auto. Het scheelt voor een camper toch minimaal $150 per dag en voor een auto $70, even afhankelijk van het seizoen. En daarnaast was het super leuk om op deze manier kennis te maken met het reizen per camper. Natuurlijk is het wel makkelijker om dit te proberen als je voor langere tijd reist en niet echt een planning hebt en je moet flexibel zijn. Als je slechts 2 of 3 weken hebt raad ik je het niet aan. Het is te onzeker of je slaagt in het vinden van een goede aanbieding, helaas. Maar anders…..ik zeg doen!
Geef een reactie